LİKÖRÜN TANIMI
Arkadaşlar likörü basit olarak söyle tarif edebiliriz: Bir içkinin ve yahut nötr bir alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılıp şeker şurubu ile tatlandırılmasından elde edilen bir içkidir.
GENEL OLARAK LİKÖR NEDİR?
- AROMATİK TATLANDIRICILARLA TATLANDIRILMIŞ
- ŞEKERLİ,MEYVE VEYA TÜRLÜ BİTKİLERDEN
- BUNLARIN BRANDY,ROM,VOTKA.GİN,WİSKİ GİBİ İÇKİLERLE HARMANLANMASIYLA YAPILAN ALKOLLÜ İÇECEKLERİN GENEL ADIDIR.
LİKÖRÜN TARİHÇESİ
Çok eski zamanlarda likör bilinmemekteydi.O zamanki insanların genellikle ilaç gibi kullanılan ve isimlerin NEBATİ ŞARAP ( VİNS HERBS ) dedikleri çeşitli kokulu nebatları ( bitkileri ) pekmezde ıslatarak bunlara şarap ilavesi edilmesiyle çeşitli likörler elde ederlerdi.Bunlara latince şarap anlamına gelen VINA ADOO ROMANTIS İMMİX TA ismini vermekteydiler.
LİKÖRÜN YAPILIŞI
Likör yapım aşamasında belirli işlemlerden geçmektedir ve bu aşamalar çeşitli terimlerle belirtilmiştir.
- MASERASYON Likör yapılacak meyvenin şarapta veyahut 30 ile 95 derecelik alkolde belirli bir süre ıslatılarak bekletilme işlemidir.
2. ALKOLA
Maserasyon sonunda elde edilen mahsul damıtılırsa o meyvenin ALKOLASI elde etme işlemidir.
3. ENFÜZYON
Bitki ve meyve üzerlerine saf alkol,soguk yada kaynar su koyulur.Belirli bir süre bekletilirse ve daha sonra filtre edilip posasından arındılırışa o meyvenin veya bitkinin ENDÜZYONU elde edilmiş olur.Alkoller ve enfüzyonlar belirli bir süre bekletildikten sonra likör yapımında kullanılmaktadır buda küçük bi nottu arkadaşlar.
3. ENFÜZYON
Bitki ve meyve üzerlerine saf alkol,soguk yada kaynar su koyulur.Belirli bir süre bekletilirse ve daha sonra filtre edilip posasından arındılırışa o meyvenin veya bitkinin ENDÜZYONU elde edilmiş olur.Alkoller ve enfüzyonlar belirli bir süre bekletildikten sonra likör yapımında kullanılmaktadır buda küçük bi nottu arkadaşlar.
0 yorum:
Yorum Gönder