.
RSS

CİN (CİN(GIN)'İN TARİHİ)

CİN(GIN)'İN TARİHİ
Cinin oldukça maceralı bir geçmişi vardır.Bir zamanlar olan kötü ünü,bazı yerlerde günümüze kadar gelmiştir.Cin,eskiden her yerde bulunan ucuz alkol ve sert içkiler arasında en kötüsü olarak nitelendiriliyordu. Her şey Hollandalı bir hekim ile başladı. Franciscus de la Boe, cin olarak bilinen aromatik alkolü icat eden kişi olarak tanınır.Keskin ardıç kokusundan dolayı bu içkiye ‘’Essence de Genievre’’adını vermiştir.Sonraları bu isim ‘’Geneva’’ ve ‘’Genever’’ olarak değişmiştir.1689’da William III tahta geçtiğinde Genever,tıbbı amaçlar doğrultusunda ve Hollandalı gezginler sayesinde İngiltere’de tanınmıştır. William III, özellikle Fransa’dan yapılan ithalatı engellemek istiyordu.Bu nedenle ithalata yüksek vergiler koydu.Karşı önlem olarakta ,emri altındakilerin cin imal etmesine izin verdi.İngilizler için telaffuzu zor olan Genever, zamanla ‘’gin’’ adını aldı.
İngilizler,artık cini kendi fabrikalarında üretiyorlardı.On sekizinci yüzyılın başlarında cine benzer içkiler sık sık hastalıklara,hatta ölümlere yol açmaya başladılar.O zamanlar cinin işsizliğe,fakirliğe ve umutsuzluğa yol açtığı söylenirdi.
Daha sonra İngiltere’de en ucuz alkolden yüz milyon litreden fazla miktarda imalat yapıldı ve bundan çocuklara bile verildi.Ucuz cin biradan bile daha popülerdi.
1743 ve 1751 senelerinde çıkan yasalar ile alkol satışlarına konan vergiler yükseltildi.Böylece cinin satışları'da kontrol altında tutuluyordu.Bu önlemler,hem üretilen cinin kalitesini hem de üreticilerin şöhretini arttırdı.
1830’da Aeneas Coffey,yeni bir imbik icat etti.Bu, otlara ve baharatlarla beraber yeniden damıtıla bilen daha saf alkol üretiliyordu.Böylece daha hafif ve saf bir alkol yaratıldı ve bu, ‘’London Dry Gin’’ olarak bilinen tatlandırılmış, hoş kokulu cinin temelini oluşturdu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder