.
RSS

ABSINTHE'İN TARİHÇESİ

     Absinthe’in ortaya çıkışı için çeşitli teoriler olsa da 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiği düşünülmektedir. Bazılarına göre ise içki ilk önce İsviçre’de ortaya çıkmıştır. İlk kez Neuchatel'de Mère Henriod tarafından 1740'da yapıldığı hikaye edilmektedir. İsviçre'nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor Pierre Ordinaire'in dikkatini çekmiş ilk önceleri tıbbi etkisi için kullanılmaya başlamıştır. Zaten asıl kabul gören hikâye budur. Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire İsviçreye böyle bir yolculuk yapmıştır. Bilinen en eski üretim Pontallier'de 1806 yılında yapılmıştır. Bu nokta şirket çeşitli defalar yer değiştirmiş çeşitli kişilere satılmıştır. Bu şirketin esas tanınması Fritz Duval tarafından işletilmeye başlayınca olmuştur. Bu dönemde halâ tıbbi amaçlı kullanımı devam etmekte ve yapılış tarzı gizli tutulmakta idi. Şirket zaman içinde çok ciddi miktarlarda üretim yapabilir hale gelmiştir. 
     1840'larda Fransa Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanılmıştır. Özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede kulanılmaktaydı. Bu dönemde askerler bunun tıbbi etkisinin yanısıra içki olarak değerini gördüklerinden savaş bitip eve döndüklerinde bu içkinin ünü yavaş yavaş duyulmaya başlamış ve çesitli barlarda (küçük Fransız barları; Bistro) müşterilere sunulmaya baslanmıştır. 
     1850'lerde Napolyon döneminde bir anda moda hale gelmiştir. Neredeyse binlerce farklı versiyonu ortaya cıkmış toplam içki üretiminde ve tüketiminde lider hale gelmiştir. 
     Bu dönemde Absinthe bir likör olarak sunulmaktaydı. Sonuç olarak herkesin kabul ettiği gerçek III. Napolyon dönemi Absinthe'in altın çağı olarak bilinir. Bu dönemde özellikle Orta Avrupa Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika'da Absinthe çılgınlığı yayılmıştır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder