.
RSS

ABSINTHE'NİN ÜRETİMİ

     Absinthe üretimi üç temel etapta gerçekleşmektedir. Pelin bitkisi yeşil anason maddeleri öncelikle saf alkol ile birleştirilir. Belirli bir süre bekletilen karışım damıtılarak sıvı elde edilir. Son etapta ise ısıtma yöntemi ile klorofil renklenme ortaya çıkmaktadır. Pelin bitkisinde bulunan çok büyük miktarda bulunan Thujyone maddesi aslen tıbbi amaçlı kullanılan bir maddedir. İyileştirici özellikteki bu maddenin yüksek dozları tehlikelidir. Thujyone bilindiği kadarı ile yüksek dozajlarda beyinde tetrahydrocannabinol ile aynı etkiyi yapmaktadır. Bahsi geçen tetrahydrocannabinol maddesi marihuana içindeki aktif maddedir. Sonuç olarak yüksek dozajı bu uyuşturucu madde ile aynı etkiyi yapmaktadır. Zaten absinthe kelimesi eski Yunanca'da apsinthion yani acı anlamına gelir. Bu noktada böyle bir maddenin yüksek alkol oranı ile bir araya gelmesi içkinin asıl tehlikesini ortaya çıkartmaktadır. Bu nokta da ortaya sanrılar halüsinasyonik görüntüler çıkmaktadır. 
     Bugün özellikle Çekoslovakya Polonya gibi ülkelerde üretimi devam etmekte olup içimi neredeyse her ülke de farklı şekillerde karşımıza çıksa da en çok kullanılan Bohemya geleneğidir.

Not:Bir Çok Ünlü Ressam Resimlerini Bu İçkiyi İçtikten Sonra Yapıyor...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ABSINTHE'İN TARİHÇESİ

     Absinthe’in ortaya çıkışı için çeşitli teoriler olsa da 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiği düşünülmektedir. Bazılarına göre ise içki ilk önce İsviçre’de ortaya çıkmıştır. İlk kez Neuchatel'de Mère Henriod tarafından 1740'da yapıldığı hikaye edilmektedir. İsviçre'nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor Pierre Ordinaire'in dikkatini çekmiş ilk önceleri tıbbi etkisi için kullanılmaya başlamıştır. Zaten asıl kabul gören hikâye budur. Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire İsviçreye böyle bir yolculuk yapmıştır. Bilinen en eski üretim Pontallier'de 1806 yılında yapılmıştır. Bu nokta şirket çeşitli defalar yer değiştirmiş çeşitli kişilere satılmıştır. Bu şirketin esas tanınması Fritz Duval tarafından işletilmeye başlayınca olmuştur. Bu dönemde halâ tıbbi amaçlı kullanımı devam etmekte ve yapılış tarzı gizli tutulmakta idi. Şirket zaman içinde çok ciddi miktarlarda üretim yapabilir hale gelmiştir. 
     1840'larda Fransa Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanılmıştır. Özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede kulanılmaktaydı. Bu dönemde askerler bunun tıbbi etkisinin yanısıra içki olarak değerini gördüklerinden savaş bitip eve döndüklerinde bu içkinin ünü yavaş yavaş duyulmaya başlamış ve çesitli barlarda (küçük Fransız barları; Bistro) müşterilere sunulmaya baslanmıştır. 
     1850'lerde Napolyon döneminde bir anda moda hale gelmiştir. Neredeyse binlerce farklı versiyonu ortaya cıkmış toplam içki üretiminde ve tüketiminde lider hale gelmiştir. 
     Bu dönemde Absinthe bir likör olarak sunulmaktaydı. Sonuç olarak herkesin kabul ettiği gerçek III. Napolyon dönemi Absinthe'in altın çağı olarak bilinir. Bu dönemde özellikle Orta Avrupa Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika'da Absinthe çılgınlığı yayılmıştır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAKI (RAKI ADABI)

RAKI ADABI
Rakıyı güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde içmeli...
Rakıdan küçük küçük yudumlar alınır... bülent ersoy öyle içiyor diye bir
Dikişte bir duble rakıyı içmek makbul değildir...
Buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve o nefis kokunun daha fazla yayılması sağlanır...
Bardağa konulan rakının yarısı kadar su konması makbuldür...
İlk yudumu aldıktan sonra ağızda bekletip, dişlerin arasından derin bir nefes alınırki akciğerler de nasibini alsın...
Masada yaşça en büyük kişi rakı kadehini tokuşturmak için kaldırmadan rakı kadehleri masadan kalkmaz...
Rakı sofrasında planlı, programlı ciddi işler konuşulmaz. geyik muhabbeti

yapılır, memleket kurtarılır, anılar tazelenir, dedikodu yapılır...



sigara küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz... içilen kahve fincanında, tabağında sigara söndürülmez...



rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi olur ama) buz konur... bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hem

keyfi kaçar... rakıdan anlayanların,antalya meyhanelerinde garsonluğa

soyunanlara bunu anlatması gerekir...



icmeye başlamadan önce aperatif birşeyler yenmelidir. favori zeytinyağlılardır. zeytinyağı, mide dolmaya başladıkça üste çıkarak,alkolün genzinize doğru gelmesini engeller...



rakıya buz koymak yanlıştır. buz rakının içindeki suyla alkolü aynı oranda etkilemediği için daha seyrek olan alkol üste çıkar. ideal karışım bozulmuş olur. en uygunu rakıya soğuk su koymaktır...

rakı sofrasında kadeh yalnızca bir defa tokuşturulur. hadi bakalım hoşgeldiniz vs. falan diye... bundan sonra kadeh tokuşturulmaz sadece kaldırılır... masaya yeni birisi eklendiğinde ise tekrar kadeh tokuşturulabilir...



rakı şalgam suyuyla içilmez!...



mezesiz rakı içilmez. ben akşamcıyım, öyle bir kadehlik keyfim var diyorsanız gidin bira filan için...



şişe numarasının önemi yoktur. zira ilk damıtılan rakı, 01 numaraya denk gelmez...



rakı masasına avuç içiyle ya da yumrukla vurulmaz...



bağıra çağıra, böğüre öğüre konuşulmaz... sakin olmak, efendi takılmak gerek...



önce kendine gel, sonra meyhaneye

kalender ol da gir kalenderhaneye

bu yol kendini yenmişlerin yoludur

çiğsen başka bir yere git eğlenmeye



rakı bardağı boş beklemez... evet masadan kalkarken bile dibinde biraz bırakılır...



usul, adap bilen en genç kişinin saki olması adettendir, büyüklere (ki büyüklük kavramı orada anlam bulur) sakilik yaptırılmaz... ev sahibi olsa bile...



şişede kalan son rakı damlasına kadar eşit paylaştırılır, daha da içmek isteniyorsa bu paylaştırma ritüeline girilmeden yenisi sipariş edilir...



rakı sizi ne zaman sarhoş edeceğini zamanında söyleyen bir içkidir,bunu farkettiğiniz zaman yanınızdakilere söylemeli, ya da izin isteyip kalkıp gitmelisiniz, ama eğer sizin kalkmanız masayı dağıtacaksa ölseniz bile orayı terketmeyin... çünkü rakı masasından tuvalete gitmek için bile zar zor kalkılır, hoş karşılanmaz...



rakı masasında bira, şarap gibi başka alkollü içecekler (masada sosyetik hatunlar olsa dahi) olmaz...



her nevi ızgara balık (çupra, levrek, istrongilos) uğurlu yemeği,hususi nihavend ve rast makamından sanat musikisi eserleri uğurlu nağmesi, akordeon, keman ve ud da uğurlu çalgısı olan rakının, uğurlu cl'si 70'dir...



rakı yanlız başına içilen bir içki değil, meze ile birlikte yavaş (sindire sindire) içilen bir içkidir...



mide ve beyne belirli bir etki yaptıktan sonra insan keyiflenir ve güzel sohbetlere yönelir... yani hem anlatır hem dinler... böylece rakı sofrası en az iki kişinin

katıldığı toplu bir eylem, karşılıklı konuşmalara dayandığı için demokratik bir forum, evrensel ve kişisel sorunların ortaya getirildiği, fikir alıp verilen, insanın kendisi ile yüksek sesle düşünerek hesaplaştığı bir tür psikolojik grup terapisi olmaktadır...



unutulmamalıdır ki rakı sofrası saygın bir cemiyettir... buraya katılan hem bu meclise kabul edildiği için saygı gören bir kişiliğe sahip demektir hem de diğerlerine karşı saygılı olmak zorundadır...



herhangi bir marka rakı içilirken başka bir markayı övmemek önemlidir, aksi yapıldığında, o an yudumlanan nimete hakarette bulunulmaktadır,yanlıştır...



en büyük mezesi muhabbettir... muhabbet konusu "bi kız vardı, 5 yıl sevdim, yüzüme bile bakmadı" gibi duygusal ağırlıklı olabileceği gibi,"bu güneş niye hep doğudan doğuyo batıdan batıyo?" gibi yarı-felsefi konular da olabilir...

tam yağlı koyun peynirinin üzerine kırmızı toz biberle renklendirilmiş sarımsaklı zeytinyaği süslemesi... turşu gibi ekşi mezelerde yine rakının kendine has tatlı nefasetini dengeler, damarlarınızı büzer anasonla dost olur, buna misal olarak dağ lahanası turşusu verilebilir...



yarasın

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AMERİCAN FİZZ


İçindekiler:
  • 2 cl.Cin
  • 2 cl. Kanyak
  • 1 bk. Nar Suyu
  • 2 cl. Limon Suyu
  • Soda 
Hazırlanışı:
     Shaker'a bir kaç parça buz atıldıktan sonra malzemeler soda hariç sırasıyla eklenip çalkalanır.Daha sonra bardağa süzülen kokteylin üzerine soda ile fizz yapılır.Limon dilimi ve kokteyl kirazı ile garnitürlenip servis edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

COSMOPOLİTAN


İçindekiler:
  • 4 cl Votka Citron
  • 1,5 cl Cointreau
  • 1,5 cl Lime Suyu
  • 3 cl Kızılcık Suyu
Hazırlanışı:

Önce skaker'a önce buz koyulur.Daha sonra tüm malzemeler sırasıyla eklendikten sonra çalkalanır ve bardağa süzülür.Sonra portakal dilimi ile süslenip servis edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SEX ON THE BEACH


İçindekiler:
  • 4cl.Tekila
  • 2cl.Votka
  • 2cl.Şeftali Likörü
  • 6cl.Portakal Suyu
  • 2 dashGrenadine (Nar Şurubu)
Hazırlanışı:
     Önce skaker'a önce buz koyulur.Daha sonra tüm malzemeler sırasıyla eklendikten sonra çalkalanır ve bardağa süzülür.Sonra portakal dilimi ile süslenip servis edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LONG ISLAND ICED TEA


İçindekiler:
  • 1,5 cl Votka
  • 1,5 cl Tequila
  • 1,5 cl Rum (White)
  • 1,5 cl Cointreau
  • 1,5 cl Cin
  • 2,5 cl Limon Suyu
  • 3 cl Şeker Şurubu
  • 4 cl Kola
Hazırlanışı:
Buzla dolu bardağa bütün malzemeler eklenir, kibarca karıştırılır,limon dilimi ve pipet ile servis edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CUBA LİBRE


İçindekiler:
  • 5 cl. Rum (White)
  • 10 cl. Kola
  • 1 cl. Limon Suyu

Hazırlanışı:
 Buz doldurulmuş bardakta malzemeler karıştırılır.Lime dilimiyle süslenir.High-ball bardağında servis edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SHERİDANS



Lezzetinin yanı sıra orjinal ambalajı ilede eşi benzeri olmayan bir likördür adeta.Kahve ve krema lezzetlerini birlikte sunar 2/3ü kahve karışımlı likör ve İrlanda viskisi 1/3ü vanilya kremasından oluşmaktadır.Alkol dercesi %18.5 alkol içermektedir.İrlanda likörüdür kısa bardakta bol buz ile içilmesi önerilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LİKÖRÜN SERVİSİ

                      

Genellikle sindirimi kolaylaştırıcı olarak yemeklerden sonra alınır.Yaygın kullanımları kahve ile ve kırılmış buzla.Bayramlarda çikolata ile birlikte küçük likör kadehleri ile servis edilmektedir.Likörler kokteylerde renk ve tat verici içki olarak ta kullanılır.Likörler çeşitli yemekler de ve tatlılardada kullanılır ve ayrıca tek başlarına serinletici olarakta servise sunulmaktadır.Likör sek olarak içilecek ise ya küçük ebatlı bardaklarda yada orjinal likör bardaklarında içilmesi tercih edilir.Arkadaşlar unutmayalım ki likörün yanında lokum ikramı vermek adettendir gelenektir.Yemeklerden sonra içimi daha iyi oldugu için türk kahvesiyle uyumu bir harikadır.Türk kahvesi ile en uyumlu içimi en güzel  nane,acıbadem ve sakız likörleridir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LİKÖRÜN ÜLKEMİZDEKİ TARİHİ


LİKÖRÜN ÜLKEMİZDEKİ TARİHİ

Likörün Türkiye'ye gelmesi 1930 lu yıllarda mümkün olmuştur.Cumhuriyetin kuruluşunun ardından ulu önder atamız MUSTAFA KEMAL ATATÜRK önderliginde İstanbul mecidiyeköy'deki fabrikada büyüme şansı azalınca tesisin başka bir bölgeye taşınması gündeme gelmiştir.Böylece bilecikte 2000 yılında ülkemizin tek modern Likör fabrikasında üretime geçilmiştir arkadaşlar.   

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ELDE EDİLİŞ ŞEKİLLERİNE GÖRE LİKÖRLER


1.YAŞ MEYVEDEN VE OTLARDAN ELDE EDİLENLER 
Bu türde de diyerlerinde oldugu gibi alkol esansı ve boya gibi katkı maddeleri karıştırılıp % 25 alkol derecesine indiriliyor.Paslanmaz tanklar içerisinde 7 ile 20 gün dinlendirilen ürün içime tamamen hazır hale getiriliyor.Yaş meyveleden imal edilen likörün bir bölümü olgunlık döneminde ki meyvenin etli kısımından yapılmaktadır.Özellikle temin edilen bitkiler ( vişne,kayısı,çilek,ahududu vs. ) gibi meyveler sap ve çekirdeklerden ayrıştırldıktan sonra içine alkol ilave edilmesi ile 3 ay boyunca bekletilmektedir.Maserasyon da tat veren maddelerin alkol ile teması sonrasında filitre preslerle süzülmektedir.Eldeki destilat ( ayrı mamül likör ) enfizyonları ve çeşit katkı maddeleri ile son aşamaya getiriliyor ve şişelenip satışa sunulmaktadır.
2.ESANSTAN YAPILAN LİKÖRLER
Bu likörün yapılışında tek farki yapılışında esans kullanılmasıdır.
3.DARK LİKÖRLER
Kakao ve kahve gibi çeşitlerde önce çekirdekler kavrulup ögütüldükten sonra alkole yatırılıp destile edilmektedirler ve şişelenme işlemi bittikten sonra satışa sunulur.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LİKÖRLER

LİKÖRÜN TANIMI

Arkadaşlar likörü basit olarak söyle tarif edebiliriz: Bir içkinin ve yahut nötr bir alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılıp şeker şurubu ile tatlandırılmasından elde edilen bir içkidir.


GENEL OLARAK LİKÖR NEDİR?
  • AROMATİK TATLANDIRICILARLA TATLANDIRILMIŞ
  • ŞEKERLİ,MEYVE VEYA TÜRLÜ BİTKİLERDEN
  • BUNLARIN BRANDY,ROM,VOTKA.GİN,WİSKİ GİBİ İÇKİLERLE HARMANLANMASIYLA YAPILAN ALKOLLÜ İÇECEKLERİN GENEL ADIDIR.
LİKÖRÜN TARİHÇESİ

Çok eski zamanlarda likör bilinmemekteydi.O zamanki insanların genellikle ilaç gibi kullanılan ve isimlerin NEBATİ ŞARAP ( VİNS HERBS ) dedikleri çeşitli kokulu nebatları ( bitkileri ) pekmezde ıslatarak bunlara şarap ilavesi edilmesiyle çeşitli likörler elde ederlerdi.Bunlara latince şarap anlamına gelen VINA ADOO ROMANTIS İMMİX TA ismini vermekteydiler.

LİKÖRÜN YAPILIŞI

Likör yapım aşamasında belirli işlemlerden geçmektedir ve bu aşamalar çeşitli terimlerle belirtilmiştir.
  1. MASERASYON                                                                                                                Likör yapılacak meyvenin şarapta veyahut 30 ile 95 derecelik alkolde belirli bir süre ıslatılarak bekletilme işlemidir.
    2.  ALKOLA
         Maserasyon sonunda elde edilen mahsul damıtılırsa o meyvenin ALKOLASI elde etme işlemidir.

    3.  ENFÜZYON
         Bitki ve meyve üzerlerine saf alkol,soguk yada kaynar su koyulur.Belirli bir süre bekletilirse ve daha sonra filtre edilip posasından arındılırışa o meyvenin veya bitkinin ENDÜZYONU elde edilmiş olur.Alkoller ve enfüzyonlar belirli bir süre bekletildikten sonra likör yapımında kullanılmaktadır buda küçük bi nottu arkadaşlar.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAKI (RAKI'NIN MEZELERİ)

RAKI'NIN MEZELERİ


Cevizli Patlıcan Salatası, Çoban Salatası, Fasulye Piyazı, Yoğurtlu Semizotu Salatası,Yoğurtlu Patlıcan Salatası, Karışık Turşu, Zeytinyağlı Lahana Sarması, , Bakla Fava, İçli Patates Köftesi, Patlıcan musakka, Hamsili Pilav, Uskumru Dolması, Asma Yaprağında Sardalya, Yeşil Zeytinli Çörek, Hibeş, Tarator, Şaka Şuka , Haydari, Arnavut Ciğeri, Humus, Karnıbahar Pane, Fırında Sarmısaklı Domates, Ispanak Püresi, Zeytinyağlı Havuç Ezmesi, Ton Balıklı Domates Dolması, Fırında Rokfor Peyniri, Patates Köftesi, Ançuezli Kanapeler, Acı Biberli Avokado, Domates Suflesi, Domatesli Enginar, Deniz ürünlü Kanepeler, Dil, Sebze Jölesi, Yumurtalı Patates, Fırında Domates, Ançuezli Tereyağ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAKI (RAKI NASIL İÇİLİR?)

RAKI NASIL İÇİLİR?
                                                                   
İçki kültürü içinde rakının ayrı bir yeri olması, içiminin diğer içkilerden farklı olmasından çok, temsil ettiği felsefeden kaynaklanıyor. Rakı kadınlar tarafından da tüketilse de temelde bir erkek içkisi olarak kabul ediliyor. Rakı, genelikle düz ve silindir şeklindeki bardakta sulandırılarak ya da susuz olarak içiliyor. Silindir uzun bardak, rakının su ile bileşimindeki beyazlanmanın keyifle izlenebilmesi için tercih ediliyor. Buz, sadece rakı sulandırıldığı zaman konuyor. Buz direkt olarak rakıya konulduğunda aroma maddelerini kristallendirmek rakının tadını bozar. Rakıyı ‘sek’ yani susuz içenler bir buz tabağı hazırlar. Kırılmış buz parçaları ile dolu küçük bir kaba oturtulur rakı kadehi ve kadehin çevrilmesi ile baslar rakı muhabbeti.Rakı; sek içilebileceği gibi, içine yarı yarıya su veya maden suyu ilavesiyle, ama mutlaka soğuk olarak içilir (8-10°)
Rakı içiminde kullanılan düz silindirik bardak, rakı-su bileşimindeki büyülü beyazlamanın keyifle izlenebilmesi için idealdir.Aperatif olarak da alınabilen Rakı’nın Türk içim geleneğine uygun olarak çilingir sofrasının özgün soğuk ve sıcak mezeleriyle içilmesi,
Soğutulmuş bardağın 1/3’nin rakıyla, 2/3’sinin suyla doldurulması tavsiye edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAKI(ASLAN SÜTÜ TABİRİ)




 ASLAN SÜTÜ TABİRİ NEREDEN GELMEKTEDİR?


Adabı gereği rakının dozu var, kararı var...

Ayrıca kendine özgü karakteristik özellikleri var...

Böylesine özellikleri olan rakı, rakı adını nereden almıştı?..

Rakı sözcüğünün kökeni neydi?..

Afrika, Asya, Amerika ve Okyanusya'da yapılan (çeşitli) damıtık içkilere arak adı veriliyor Arak eski Türkçede "daha ince," "en ince" anlamına da geliyor. Eski dönemlerde rakı içene (rakı tutkununa) "arak ve nuş" denirmiş...
Bazıları da rakının kökenini vaktiyle iri, uzun taneli ve kalın kabuklu "Razaki" üzümünden yapılmış olan anasonlu rakıya dayandırıyor. Bu ihtimale göre Razaki üzümünden yapılan anasonlu içkiye rakı denmiş... Razaki kelimesi ile rakı kelimesi telaffuz bakımından benzerlik göstermesi ve rakının bir "Türk içkisi" olarak tanımlanması, rakı kelimesinin bu üzüm cinsinden geldiği ihtimalini ortaya çıkarıyor. Vaktiyle Razaki üzümünden çok nefis rakılar yapıldığı bir gerçektir.
İlk defa Irak'ta üretilip buradan komşu ülkelere yayılmış ve bu nedenle "Iraki" (Irak kökenli) kelimesinden gelmiş olabileceğini düşünenler de var. Bugün Irak'ta özellikle Türkmenlerin yoğun olarak bulunduğu Kerkük bölgesinde kuru üzümden elde edilen anasonla aromatize edilen değişik bileşimdeki damıtık alkollü içkiye "Arak" deniliyor.
Rakı sözcüğünün arak sözcüğünden kaynaklanmış olabileceği ihtimali bize göre mantıklı...
Rak Arapça kökenli eski Türkçe bir kelimedir. Üzerine yazı yazılan tabaklanmış ceylan derisi ve beyaz sayfa anlamına gelir.
Rak sözcüğü beyaz sayfa, rakı ise süt beyazı bir içki...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAKI(RAKI'NIN TARİHİ)

RAKI'NIN TARİHİ


Rakının ilk kez nerede kimler tarafında üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. Hemen hemen tüm ansiklopedilerde rakının bir Türk içkisi olduğu belirtilir. Türk rakısı zamanla Osmanlı topraklarında yaşayan insanlarının da damak zevki ile bugünkü karakteristik özelliklerine ulaştırılmış ve üretimi tekelleştirilmiştir. Türk rakısının bugünkü özellikleri ne Yunan rakısı Uzo ne de uzak Doğu içkisi olan arakta bulunabilir. Ayrıca sakız rakısı Mastika' nın ilk kez ülkemizde üretilmiş olduğu tarihi bir gerçektir. Yunan içkisi "Tsipouro"(üzüm posası) geleneksel aile işletmelerinde, bölgeye göre farklı adlarla üretilmektedir. Tsipour, Grappa,raki gibi..Tsipouro önceleri üzüm posası için kullanılmış daha sonra distilası için kullanılmıştır. Grappa üzüm salkımı anlamına gelen Latince bir kelimeden gelir. Bazılarına göre ilk rakı Balkanlar ve Ege adalarinda erikten yapılan 'Ouzo'dur. Tadı Türk rakısına benzeyen bu içkide anason bulunmaz. Bazilari ise Japonlarin pirinçten ürettikleri 'Sake' nin rakının babası olduğu görüsünü savunsalar da rakının Anadolu'daki öyküsü 300 yil öncesine dayanıyor.Raki Yunanlıların Osmanlı egemenliği altındayken aldığı bir kelimedir, Türkçe'den gelir. Yunan ansiklopedilerinde Yunanlıların geleneksel içkisi Uzo 'nun mucidi Kirios Stavrakis adlı bir Osmanlı Doktoru olarak gösterilmiştir. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

İÇKİLERİN SERVİS ÖLÇÜLERİ


                                                                                                                          

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KOKTEYL'İN TARİHİ


Genellikle kimse kokteyl sözcüğünün karıştırılmış içki yerine kullanıldığını ve nasıl ortaya çıktığını bilmez. Kokteyl sözcüğü ilk defa ispirto, şeker, su ve acı (bitter) karışımını ifade etmek için kullanılmıştır. Bir küçük yudumu ile kişiyi bulutların üstüne çıkaran bir içecek olarak bilinir. Günümüzde kokteyl sözcüğü alkol içeren her karıştırılmış içkiyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kokteylin yaratılması ile ilgili bir kaç hikaye mevcuttur. Onların arasından meşhur olan hikayeler şunlardır:
İngiltere : 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu ‘cock ale’ (horoz birası) içkisi verilmekteydi.  Bazen kazanan horozlara, sağ kalan horozun kuyruğunun, diğer parçalarının ve alkolün de eklendiği bir karışım ikram edilmekteydi. Karıştırılmış içkinin kokteyl adını oradan aldığı söylenmektedir.
Fransa : Fransa’nın şarap üretimindeki üstünlüğü, bugüne kadar bilinmektedir. Bu öneriye göre kokteyl kelimesi Bordeaux bölgesindeki karıştırılmış şarap bardağı ismi olan olan ‘coquetel’ geleneksel adından türetilmiştir.
Amerika : Bağımsızlık savaşı sırasında çoğunlukla Fransız ve Washington askerlerinin gittiği, Betsy Flannagan isimli bir bayanın işlettiği tavernada, Betsy Flannagan bir defasında tavuk görüntüleriyle dekore edilmiş bir bardakta hazırladığı içkiyi askerlere yemek olarak sunar. Fransız müşterilerden biri bu içkiyi tattığında ‘Vie Le Cocktail’ diye haykırarak onu kutlamıştır.
Kokteyl ilk olarak Amerika’da ün kazanmıştır. Amerika’da kokteytl barlarda sarhoş oluncaya dek içildiği gibi spor yarışmaları ve pikniklerde de destek verici karışım olarak içilirdi. Amerika’da 1920’lerde Yasak döneminde herkes içki içme alışkanlıklarını değiştirdi. Bulabildikleri içkiler eskisi gibi olmadığı için insanlar buldukları herşeyi karıştırarak kabul edilebilir bir içki ortaya çıkarmayı denemeye başlamışlardır. Bunun sonucunda “karıştırılmış içkiler (kokteyl’ler)” yaratılmıştır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MİRAY


İÇİNDEKİLER:

  • 4 -5 buz küpü
  • 3 cl vodka
  • 2,5 cl blue curacao
  • 10 cl ananas suyu
  • 3 cl krema

HAZIRLANIŞI:

      Shaker’a buzu sonradanda diğer malzemeleri ekleyin.İyice çalkaladıktan sonra soğutulmuş kokteyl bardağına süzün.Ananas dilimiyle veya kivi ile süsleyerek servis ediniz.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PEACH (ŞEFTALİ) ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

IRISH COFFE ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ÇİLEK ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

YEŞİL MUZ ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

YEŞİL ELMA AROMALI ŞURUP


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TOFFEE NUT ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TARÇIN AROMALI KAHVE ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SAKIZ ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PORTAKAL ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NANE AROMALI MOJİTO MİX ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NANE AROMALI ŞURUP


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MUZ ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MANGO ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KİVİ ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KİRAZ ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KESTANE ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

GÜL ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CREM DE CASİS ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CRANBERRY ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BADEM AROMALI ŞURUP


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BADEM AROMALI KAHVE ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AMERETTO(ACIBADEM)ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SUGAR(ŞEKER KAMIŞI)ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

COCONUT(HİNDİSTAN CEVİZİ)ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

GRANADİNE(NAR)ŞURUBU


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BLUE CURACAO (TURUNÇ) ŞURUBU



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

İÇECEK SERVİS STANDARTLARI

▼İÇECEK ADI▼
▼SERVİŞEKLİ▼
▼AÇIKLAMALAR▼
SOFT DRINKS
Tüm meşrubat ve sodalı içecekler kendi bardaklarında, kendi aromalarına uygun olarak limon, portakal vb. garnitürlerle hazırlanır, içerisine 3-4 parça buz atılarak servis edilir.
 Servis sırası ise; Coster, meşrubat, peçete, bardak(Şişe Servisi yapılacaksa şişesi yanında götürülerek servis edilir.)
APERATİVES
Bütün aperatifler kendi bardaklarında ve kendi garnitürleri ile servis edilirler. Servisleri misafir isteklerine göre buzlu ya da buzsuz olabilir.
 Servis sırası ise; Coster, aperatifler, peçete, içkiye uygun olarak havuç - salatalık vb. servis edilir.
LONG DRINKS
Uzun içkiler, uzun kokteyller kendilerine özgü hazırlanan garnitürlerle ve kendi bardaklarında pipet, karıştırıcılarla servis edilirler.
 Servis sırası ise; Coster, kokteyl, peçete, içeceğe uygun olarak çerez , cips vb. servis edilir.
CLASSIC COCKTAILS
Klasik kokteyller kendilerine özgü bardaklarda ve kendilerine özgü garnitürlerle, pipet, karıştırıcılarla servis edilirler.
 Servis sırası ise; Coster, kokteyl, peçete, içkiye uygun olarak çerez, cips vb. servis edilirler.
FANCY COCKTAILS
Fantezi kokteyller kendilerine özgü Bardaklarda ve kendilerine özgü garnitürlerle, pipet, karıştırıcılarla servis edilirler .
 Servis sırası ise; Coster, kokteyl, peçete, içkiye uygun olarak çerez, cips vb. şeylerle servis edilirler.
NON ALCOHOLIC COCKTAILS
Alkolsüz kokteyller highball bardaklarda hazırlanır ve kendilerine özgü garnitür, pipet, karıştırıcılarla servis edilirler.
 Servis sırası ise; Coster, kokteyl, peçete, ile servis edilirler.
SPIRITS (WHITE)
Beyaz ispirtolu içkiler (Rumlar, Tequilalar, Ginler ve Votkalar) kendi servis bardaklarında (nasıl servis edilecekse, sek,karışım, ...) servis edilirler. Servislerinde, servislerine uygun garnitürler, karıştırıcı, meyve suları, sodalılar olabilir.
 Servis sırası ise; Coster, içecek, peçete, içeceğe uygun olarak cips, çerez vb. şeylerle servis edilirler.
COGNAC
&
BRANDIES
Konyak ve brendiler, konyak bardağı denilen alt kısmı tombul üste doğru daralan, kısa ayaklı bir bardakla servis edilirler. Konyağın kalitesine göre bardak boyutları farklılık gösterir. Boyutları haricinde hepsinin servis şekli aynıdır.
 Servis sırası ise; Coster, konyak, peçete, çikolata,...vb. şeylerle servis edilirler.












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BARDA KULLANILAN ÖZEL İÇKİ BARDAKLARI VE HACİMLERİ


  • Special Martini 3 1/2 oz 10,50 ml
  • Delmonica 4 1/2 oz 13,50 ml
  • Old Fashioned 6 oz 180 ml
  • Hi-Ball 8 oz 240 ml
  • Collins (Tom Collins) 10 oz 30 cl
  • Zombie (Chimney Type) 12 1/2 oz 37,50 ml
  • Iced Tea Glass (Buzlu Çay) 12 oz 360 ml
  • Soda 13 1/2 oz 40,50 ml
  • Cordinal 1 oz 30 ml
  • Port / Sherry 2 1/2 oz 7,50 ml
  • Tulip, Flüt (Pouse Café) 2 1/2 oz 7,50 ml
  • Coctail 3 1/2 oz 10,50 ml
  • Sour Glass 4 oz 120 ml
  • Champagne [Sampanya (Tulip, Flüt, Klasik)] 4 oz 120 ml
  • Claret 4 oz 120 ml
  • Rhine Wine (Rhine Sarabi) 5 1/2 oz 16,50 ml
  • White Wine (Beyaz Sarap) 5 1/2 oz 16,50 ml
  • Red Wine (Kirmizi Sarap) 6 1/2 oz 19,50 ml
  • Water Goblet 9 1/2 oz 28,50 ml
  • Pilsner 8 1/2 oz 25,50 ml
  • Brandy Sniffer 7 1/2 oz 22,50 ml
  • Brandy Sniffer (Napoleon) 17 oz 510 ml.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BAR'DA KULLANILAN TERİMLER



  • SHAKE(ŞEYK): Her hangi bir kokteyl reçetesindeki içkileri 3-4 parça buz ilavesiyle birlikte, içki karıştırma,saklama kabı olan shaker'a koyarak 8-10 saniyelik bir süre ile, belli süre çalkalama işlemidir.Hazırlanan karışım bardağa süzülür servis edilir.
  • STIR(STÖR): Belirli bir kokteyl reçetesini birkaç buz ilavesiyle mixing glassta soğutuluncaya kadar kadar bar spoonla karıştırma işlevidir.
  • BUILD(BİLD): İçeceklerin servis edileceği uygun bardaklara bir kaç parça buz ilavesiyle doldurularak servis edilme şeklidir.Bu durumlarda servis servis halinde bardağa karıştırıcıda konulabilr. 
  • BLEND: İstenen içeceğin birkaç parça buzla birlikte elektrikli karıştırıcıda (blender) çalkalanıp bardağa süzülmeden doldurularak servis edilmesidir.
  • PEEL(PİİL): Limon,portakal gibi meyveleri en dış kabuklarının 2-3 cm.uzunluğunda soyularak kullanılması.
  • TWIST(TWİST): Peel edilmiş  kabukların bükülüp sıkılarak yağlı esanslarını bardaki içkiye sindirme işlemidir.Sıkılan kabuk içkinin içine de atılarak servis edilebilir.
  • ZEST: Narenciye kabuklarındaki yağlı esanstır.
  • SPIRAL(SPAYRIL): Bir meyve kabuğunun tamamının koparılmadan helezon şelilde soyulma işlemidir.
  • YOLK: Yumurta sarısı.
  • RYE: Çavdar (rye viski-çavdar viskisi)
  • SOUR: Ekşi,mayhoş.
  • STOUT: Siyah bira
  • EGG WHITE: Yumurtanın ak kısmı
  • GINGER: Zencefil
  • GINGER ALE: Zencefil gazozu
  • DÖMI-SEC : Orta sek beyaz şarap
  • BARTENDER: Barmen-Barmaid
  • BITTER: Acı
  • SOFT DRINK: Alkolsüz içecekler
  • SPARKLING WINE: TAbi ve suni köpüklü şaraplar için kullanılan bir terimdir.
  • MALT: Bira ve viski yapımında kullanılan arpanın çimlendirme  işleminden sonraki adı.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KOKTEYL GRUPLARI



  • Bowl=========>(Ziyafet Kokteyli)
  • Cobbler=======>(Meyve Kokteyli)
  • Cold Punch ====>(Soğuk Ziyafet Kokteyli)
  • Coolins =======>(Uzun İçimli Kokteyl Türü)
  • Cooler========>(Serinletici Kokteyl)
  • Crustas =======>(Görkemli Kokteyl)
  • Cup==========>(Ziyafet Kokteyli)
  • Daisy=========>(Tatlı Lezzette Kokteyl Türü)
  • Egg Nog=======>(Besleyici Kokteyl Türü)
  • Fix===========>(Serinletici Sert Kokteyl Türü)
  • Fizz ==========>(Yumuşak İçimli,Serinletici Kokteyl Türü)
  • Flip===========>(Besliyici ve Dinç Tutucu Kokteyl Türü)
  • Float==========>(Hazmettirici Kokteyl Türü)
  • Frappe ========>(Serinletici Kısa Kokteyl Türü)
  • Gimlet ========>(İştah Açıcı Kokteyl Türü)
  • Grog==========>(Isı Verici Kokteyl Türü)
  • Hot Punch======>(Sıcak Ziyafet Kokteyl Türü)
  • Julep==========>(Egzotik Ferahlatıcı Kokteyl Türü)
  • Pick-Me-Up=====>(Zindelik Verici Kokteyl Türü)
  • Puuf==========>(Hafif Hacimli Kokteyl Türü)
  • Rickey ========>(Hafif İçimli Serinletici Kokteyl Türü)
  • Snagare========>(Kan Yapıcı Kokteyl Türü)
  • Scaffa=========>(Hazmettirici Kokteyl Türü)
  • Shrub =========>(Tatlı İçimli,Uzun İçimli  Kokteyl Türü)
  • Sling==========>(Egzotik Seriletici Kokteyl Türü)
  • Smash=========>(Ferahlatıcı Kokteyl Türü)
  • Sour ==========>(Ekşi İçimli Kokteyl Türü)
  • Special=========>(Özel Olarak Yapılmış Kokteyl Türü)
  • Toddy =========>(Hafif İçimli,Uzun Süreli Kokteyl Türü)
  • Zoom==========>(Hoş Kokulu Kokteyl Türü)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS